Voedselallergie en -intolerantie
De laatste jaren horen en lezen we steeds meer over voedselallergieën- of intoleranties. Het is belangrijk om deze twee begrippen van elkaar te onderscheiden.
Voedselallergie
Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen eiwitten (allergenen) die in onze voeding aanwezig zijn. Deze antistoffen kunnen via een bloedtest bepaald worden. Enkele voorbeelden: allergie voor kippenei, soja, pinda, schaal- en schelpdieren.
Voedselintolerantie
Bij voedselintolerantie bestaat de mogelijkheid dat ons lichaam overdreven reageert op bepaalde bestanddelen uit onze voeding. Omdat ons afweersysteem hier nauwelijks bij betrokken is, kan je dan ook geen antistoffen bepalen in het bloed. De reacties die je ervaart bij een voedselintolerantie zijn gelijkaardig als bij een voedselallergie (krampen, winderigheid, diarree, opgeblazen gevoel,…). Enkele voorbeelden: intolerantie voor lactose, frustose, kleurstoffen, histamine.
Werd er onlangs een voedselallergie of -intolerantie bij jou vastgesteld? Is er sprake van een pseudoallergie of een kruisallergie? Weet je niet hoe het nu verder moet? Heb je nood aan concrete informatie? Heb je al enige tijd last van klachten gelinkt aan het maagdarmstelsel? Dan kan het helpen om je voedingspatroon van dichterbij te gaan bekijken.
Geïnteresseerd? Maak een afspraak
Indien je een vraag hebt of meer informatie wenst, kan je diëtiste Stefanie Bollaert contacteren via de contactpagina. Zij helpt jou dan graag verder.