A- A A+

Voedselallergie- of intolerantie

De laatste jaren horen en lezen we steeds meer over voedselallergieën- of intoleranties.

Het is belangijk om deze twee begrippen van elkaar te onderscheiden.

Voedselallergie

Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem, antistoffen aan tegen eiwitten (allergenen) die in onze voeding aanwezig zijn. Deze antistoffen kunnen via een bloedtest bepaald worden.

Enkele voorbeelden: allergie voor soja, kippenei, pinda, schaal-en schelpdieren

 

Voedeselintolerantie

Hierbij bestaat de mogelijkheid dat ons lichaam overdreven reageert op bepaalde bestanddelen uit onze voeding. Maar ons afweersysteem is hier nauwelijks bij betrokken, waardoor er dan ook geen antistoffen in het bloed kunnen bepaald worden. De reacties die hierbij ervaren worden, zijn gelijkaardig als deze bij een allergie (krampen, misselijkheid, diarree, winderigheid, opgeblazen gevoel...)

Enkele voorbeelden: intolerantie voor lactose, fructose, histamine, kleurstoffen

 

Werd er onlangs een voedselallergie- of intolerantie vastgesteld.

Is er sprake van een pseudoallergie of kruisallergie?

Weet U niet hoe het nu verder moet? Heeft U nood aan concrete informatie?

Heb je al enige tijd last van klachten die gelinkt zijn aan het maagdarmstelsel? Dan kan het helpen om Uw voedingspatroon van dichterbij te bekijken.

Diëtiste Stefanie Bollaert, kan U hierbij helpen en samen met U zoeken naar een haalbare oplossing.

Diëtiste Stefanie Bollaert, Hillarestraat 340, Tel.: 09 296 58 18, Gsm: 0486 18 16 99 9160 - Lokeren,België,ligging ,info@dietistestefaniebollaert.be,BTW BE0825943518 ,